Gozdna učna pot Kapelvald

Gozdna učna pot Kapelvald v Josipdolu je odprta že od leta 1993. Na začetku poti vas pričaka in pozdravi čudovit lipov drevored, ki vam s pomočjo orientacijskih tabel prikaže vse postojanke, kjer se lahko okrepčate. 

Ob poti lahko opazujete številne drevesne vrstesekvoja, atlaška in libanonska cedra, rdeča bukev, cemprin, rumeni bor, smreka mariana, črni oreh, rdeči hrast,...).

Sledi blag vzpon preko hriba, ki ga zaradi kapelice na vrhu imenujemo Kapelvald. Pot vas nato vodi mimo cerkve Sv. Jožefa, ki so jo v prejšnjem stoletju postavili delavci kamnoloma.

Nadaljujete mimo Lenarčičeve graščine in drevesnice do planje Štručevo. Nadaljujete po ravnici in se počasi pričnete spuščati nazaj proti cesti. Mimo vasi Josipdol vas pot pospremi nazaj do izhodiščne točke. 

Na gozdni učni poti se seznanimo z zgodovino kraja. Urejene muzejske zbirke in muzej na prostem vam podrobneje predstavljajo gozdarstvosteklarstvo in kamnoseštvo tukajšnjih krajev. Poseben poudarek učna pot namenja osveščanju ljudi, da je ohranjeno naravno okolje pogoj za obstoj človeštva.  

DOLŽINA: 3,76 km (+2,2 km s smeri Ribnice na Pohorju),
VIŠINSKA RAZLIKA: 400 m,
ČAS HOJE: 1,5 h (2,5 h),
ZAHTEVNOST: manj zahtevna,
PRIMERNOST: primerna za vse starostne skupine.  

Gozdna učna pot Kapelvald