Hudi Kot OKP 5-1

Hudi kot je razloženo naselje samotnih kmetij na severnem pobočju Pohorja, ki je dobilo ime po nekdaj pogostih in močnih neurjih.  


ZANIMIVOSTI NA POTI

Cerkev Sv. Bolfenka je zgrajena v 16. stoletju v baročnem slog. Leži na 942 m nadmorske višine. Legenda pravi, da je Sv. Bolfenk določil kraj za zidavo cerkve tako, da je v določeno smer vrgel sekiro. Ob cerkvi je mogočna lipa, ki je bila zasajena ob Vestfalskem miru, ob koncu 30 letne vojne, leta 1648.


Koča Pesnik je stala že pred 2. svetovno vojno. Po letu 1945 je dobila pomembno vlogo saj je bila Ribniška koča požgana in ni obratovala. Preimenovana je bila v Zavetišče na Pesniku. Za tem je bila nekaj let zaprta, ponovno so jo obnovili in odprli leta 1992. Zdaj obratuje celo leto med 7.00 in 22.00 uro. Tukaj se lahko okrepčate z jedačo in pijačo.


OPIS POTI

Pot začnete v Ribnici na Pohorju. Usmerite se proti Vuhredu in se po regionalni cesti spustite čez Pušni klanc, pod naseljem Hudi kot. Zavijete levo in sledite cesti, ki vodi do cerkve Sv. Bolfenk. Pri odcepu za kmetijo Kralj zavijete v smeri kmetije. Sledi malo zahtevnejši vzpon na cesto Pungart-Pesnik. Po postanku na koči Pesnik se po regionalni cesti spustite do vasi Ribnica na Pohorju. 

DOLŽINA: 21 km,
VIŠINSKA RAZLIKA: 700 m,
ČAS VOŽNJE: 3-4 h,
ZAHTEVNOST: zelo zahtevna,
PRIMERNOST: izkušeni kolesarji.